Salttågetest

Salttågetest bruges til at teste metallers og metalbelægningers modstandsdygtighed over for fx. fugt, salt, syrer, lud og gasser.
 

Test – din bedste beskyttelse mod korrosion

Metaller udsættes konstant for aggressive påvirkninger fra deres omgivelser, og derfor er det vigtigt at vælge den korrekte overfladebeskyttelse. Den bedste beskyttelse mod ubehagelige overraskelser er en efterfølgende kontrol af det belagte emne. Én af de mest benyttede metoder til dette er salttågetest hvor de lakerede emner eller prøveplader udsættes for en varm tåge med saltvandsopløsning (dvs. meget korrosiv luft = havluft) i et bestemt antal timer, eller indtil emnerne begynder at korrodere. Én af de mest benyttede metoder til dette er salttågetest.
 

Hvad er salttågetest?

Under en salttågetest udsættes de lakerede emner eller prøveplader for en varm tåge med en saltvandsopløsning (dvs. meget korrosiv luft = havluft) i et bestemt antal timer, eller til emnerne begynder at korrodere. Salttågetest bruges også på andre materialer og belægninger.
 

International favorit

Salttågetest er populær fordi det er en relativt billig, hurtig, standardiseret og gentagelig testmetode. Selv om der ikke altid er korrelation mellem salttågetesten og den forventede levetid for en belægning på stål, har denne test vundet verdensomspændende popularitet takket være lave omkostninger og hurtige resultater.

Med andre ord er salttågetest velegnet til sammenlignende test af forbehandling samt maling og galvanisering, uden at man kan forudsige en bestemt korrosionsbestandighed.
 

Kvalificering og produktkontrol

Derudover bruges salttågetest også til hurtigt at kunne kontrollere om ens forbehandling og lakering overholder den fastsatte korrosionsbestandighed, således at produktionen hurtigt kan rettes ind i tilfælde af forkerte forbehandlings- eller lakeringsparametre. 

Derfor bliver salttågetest indsat i såvel kvalificeringen af overfladebehandlinger som i produktionskontrollen.

Salttågetest foregik oprindeligt ved en konstant påvirkning med salttåge. I de senere år bruges ofte forskellige cykliske test for at simulere virkeligheden bedre.
 

Hvordan foregår en salttågetest?

Testen foregår i et salttågekammer, der er et lukket kammer hvori saltopløsningen ved hjælp af trykluft bliver forstøvet via en dyse. På den måde opstår et korrosivt miljø, som prøveemnerne bliver eksponeret for.

Saltopløsningen der skal anvendes, er beskrevet i de forskellige normer. Testværdien angives i antal timer ved (salt-) procentopløsningen eller antal timer efter norm. Hvis det er en cyklisk test, angives også cyklussen samt temperatur/fugtforhold.
 

Om saltopløsninger

Der anvendes forskellige saltopløsninger afhængigt af de materialer der skal testes. Den mest almindelige test til stålbaserede materialer, er neutral salttåge (ofte forkortet til NSS), der afspejler det faktum at testopløsningen indstilles til en neutral pH-værdi på 6,5 til 7,2 og med en natriumsaltopløsning på 5 % med en kammertemperatur på 35 °C. Resultatet angives i timer eller en korrosionsgrad efter fx 720 timer.
 

Andre testopløsninger

Der bruges også andre testopløsninger, fx tilsat eddikesyre (ofte forkortet til ASS) eller eddikesyre med kobberklorid (ofte forkortet til CASS). Disse bliver ofte brugt til galvaniserede eller eloxerede emner. De syrnede testopløsninger har generelt en pH-værdi på 3,1 til 3,3, dvs. ikke neutral men med lav pH.

Kamrene fås i forskellige størrelser og med forskellig styring.

Se vores salttågekamre her: Salttåge

Ring og få en snak med os i dag på tlf: +45 45 95 07 00 eller på mail: salg@strenometer.dk

Vi sidder altid klar med rådgivning og et godt tilbud